насильствовати

насильствовати
НАСИЛЬСТВ|ОВАТИ (9), ОУЮ, ОУѤТЬ гл.
1.Притеснять, творить насилие:

въ та же времена поганымъ ѹкрѣпивъшемъ||с˫а паче на насъ и много насильствѹющемъ намъ за нашѣ грѣхы. СкБГ XII, 22–23; буду свѣдѣтель скоръ на противьны˫а... и на лишающа˫а мьзды наимнику. насильствующа˫а сиротѣ. и вд(о)вици. ЛЛ 1377, 57 (1068); горе гл҃щимъ добру зло... и худагѡ насильствующимъ. пиюще винѡ. МПр XIV, 16; грабите домы вд҃вць. насильствуѥте ѹбѡгимъ. Там же, 18; кому ѹ васъ насильствовахъ. или ѿ рукы кого при˫ахъ мьзду. Пал 1406, 187б;

прич. в роли. с. Творящий насилие:

Слово. амбакѹма пр(о)рка. на обидѧща˫а. i насильствѹюща˫а. МПр XIV, 19.

2. Насильствовати (что-л.) собѣзахватить, присвоить. Перен.:

не повелѣваѥмъ простьцю творити ничтоже творѧщемъ сщ҃никомъ... не ѡ собѣ кто приѥмьлеть ч(с)ть, но призваныи б҃омь. нъ възложениѥмь рѹкѹ ѥп(с)пьлю даетьсѧ такова˫а слава. а ѥмѹже не поручено се, исхытивъ и насильствовавъ ю собѣ, грѣхъ || и казнь Саѹлю и Ѡзиинѹ прииметь (τυραννήσας) ГА XIII–XIV, 193в–г.


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Поможем написать курсовую<

Полезное


Смотреть что такое "насильствовати" в других словарях:

  • насильствоуѥмъ — (1*) прич. страд. наст. к насильствовати в 1 знач. В роли с.: Всѧкыи ѡсѹженыи бес правды или насильствɤемъ ражьжеть(с) печалью, а ‹не› мога помощи собѣ или протива въздати насилье дѣющимъ... то зове(т) на помощь вышьнѧго Пч к. XIV, 16 об …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»